Dopamine

Dopamine is een neuro-transmitter in je lichaam wat je helpt plezier te ervaren, je blij te voelen. Mensen met voldoende dopamine in hun lichaam zijn plezieriger om bij in de buurt te zijn. Serotonine is ook zo'n stofje, maar het verschil zit erin dat iemand met serotonine gebrek nergens van kan genieten en iemand met dopamine gebrek kan de motivatie niet vinden om dingen te doen die ze echt leuk vinden. Het kan natuurlijk ook dat aan beide stofjes een gebrek is, en dat komt dan ook vaak voor. Typische dopamine gebrek kenmerken:

Dopamine heeft verder ook te maken met het libido, testosteron, progresteron, leervermogen, lange/korte termijn aandacht (ADD). Overigens is voor de gemiddelde Amrikaan(!), dopamine gebrek geen issue. Maar wel voor veganisten en vegetariers vanwege het gebrek aan Phenylalanine in hun dieet.

Voeding en Dopamine

Om je dopamine op peil te houden is het van belang eerst je bloedsuiker stabiel te houden. Een stabile bloedsuiker is sowieso een vereiste om van heel veel ziektes te kunnen genezen. Je kunt slikken en bewegen wat je wil, maar als je bloedsuiker niet stabiel is zal niets je echt helpen. En om dat te doen zul je je dieet aan moeten passen, minder koolhydraten en suikers, meer gezonde vetten en bewegen.

Verder kun je wel supplementen gebruiken zoals:

Dosering

Per persoon is dat verschillend, neem zoveel dat je het verschil merkt. Het is niet afhankelijk van je gewicht of lengte maar van je gebrek eraan. Verder kan het zijn dat een klein beetje je uitermate vermoeid maakt of nog sneller geirriteert. Dat kan betekenen dat de neurale paden gedegenereerd zijn en je het dus juist heel erg nodig hebt. Maar omdat een klein beetje al zoveel effect heeft, gebruik je NOG minder.

Dopamine blokkades

Er zijn een aantal dingen die aan de basis liggen van een slecht dopamine metabolisme:

Afbraak Dopamine

Na het gebruik van dopamine in de hersenen moet de dopamine weer worden afgebroken. Dat is om de zenuwsynapsen op te ruimen van gebruikte dopamine. Dat proces vraagt om magnesium en methyldonoren zoals foliezuur, betaine en vitamine B12. Antidepressiva (SSRI en DRI), anticonceptie, oestrogeen therapie, oestrogeen creme en H. Pylori infectie leiden allemaal naar gebrek aan methyldonoren en B6 gebrek.

Veel meer informatie en verwijzingen naar vooraanstaande wetenschappelijke onderzoeken zijn te vinden in het volgende boek: